ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ І ПРЕВЕНТИВНІ НАПРЯМКИ ЗМЕНШЕННЯ ОБСЯГІВ ЗАЛИШКОВОЇ НАФТИ В ПОКЛАДІ

Автор(и)

  • В. С. Бойко ІФНТУНГ; Україна, 76019, Івано-Франківськ, Карпатська, 15
  • І. М. Драган ІФНТУНГ; Україна, 76019, Івано-Франківськ, Карпатська, 15
  • Н. Я. Заливаха ІФНТУНГ; Україна, 76019, Івано-Франківськ, Карпатська, 15

Ключові слова:

підвищення коефіцієнта нафтовилучення, вторинні нафтові поклади.

Анотація

До залишкової нафти віднесено нафту, яка залишилася в покладі на момент завершення його розробки або залишиться після реалізації розробки за прийнятими проектними документами. На основі узагальнення попередніх здобутків створено нову класифікацію видів залишкової нафти з позицій можливості зменшення її обсягів та обґрунтовано і сформульовано превентивні напрямки недопущення втрат у вигляді залишкової нафти. Ураховано геологічні, технологічні, технічні та економічні чинники із виділенням основних факторів шляхом використання методів експертних оцінок і рейтингів. Розглянуто природні фізичні процеси, котрі можуть призводити до консолідації залишкової нафти, а, відтак, обґрунтовано першочергові напрямки зменшення втрат, зокрема по менілітовому покладу Долинського нафтового родовища на основі фактичних даних. Запропоновано ввести в процедуру проектування розробки передпроектний етап – «Дослідження і мінімізація впливу ускладнювальних чинників на величину обсягів залишкової нафти в покладі».
Цим ще раз порушено актуальну проблему можливості консолідації залишкової нафти й утворення вторинних нафтових покладів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-09-08

Як цитувати

Бойко, В. С., Драган, І. М., & Заливаха, Н. Я. (2016). ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ І ПРЕВЕНТИВНІ НАПРЯМКИ ЗМЕНШЕННЯ ОБСЯГІВ ЗАЛИШКОВОЇ НАФТИ В ПОКЛАДІ. Prospecting and Development of Oil and Gas Fields, (3(60), 7–18. вилучено із https://rrngr.nung.edu.ua/index.php/rrngr/article/view/167

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ НАФТОГАЗОВОЇ ГАЛУЗІ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають