ГІДРОГЕОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВОД КРЕЙДОВИХ ВІДКЛАДІВ ЗОВНІШНЬОЇ ЗОНИ ПЕРЕДКАРПАТСЬКОГО ПРОГИНУ ЯК ОДИН ІЗ КРИТЕРІЇВ ЇХ НАФТОГАЗОНОСНОСТІ

Автор(и)

  • І. Р. Михайлів ІФНТУНГ; 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (0342) 727104
  • А. П. Мазур ІФНТУНГ; 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (0342) 727104І

Ключові слова:

критерії, генетичні коефіцієнти, гідрогеологічні карти, автохтон, перспективи, крейдові відклади.

Анотація

На сьогодні гідрогеологічні дослідження, які проводяться при пошуках покладів нафти і газу, в комплексі з іншими методами є досить ефективностими. Їх головна мета – отримання необхідних даних для підвищення результативності розвідки надр і прискорення відкриття нових родовищ нафти і газу. Гідрогеологічні дослідження знижують імовірність пропусків продуктивних горизонтів та дають змогу передбачити наявність вуглеводнів у певних горизонтах. За відсутності в розрізі продуктивних горизонтів гідрогеологічні дослідження допоможуть це підтвердити. 

Оскільки гідрогеологічним критеріям належить велика роль в оцінюванні перспектив нафтогазоностості надр, нами обґрунтовано комплекс гідрохімічних і гідродинамічних показників, що дало змогу виконати оцінку перспектив крейдових відкладів Зовнішньої зони. Основними результуючими документами таких досліджень є карти гідрогеологічних показників, побудовані на генетичних коефіцієнтах rNa+/rCl-, rSO4 2-*100/rCl-, rCl-/rBr-, вмісті іону rSO4 2-, мінералізації та градієнті мінералізації.
Оцінено режим водообміну досліджуваної ділянки, визначено тип води, охарактеризовано ступінь метаморфізму та виділено зони гідрогеологічної закритості надр, що дало можливість визначити ділянки з можливими скупченнями нафти і газу за всіма описаними коефіцієнтами. Встановлено, що перспективи нафтогазоносності крейдових відкладів переважно пов’язані з Косівсько-Угерською підзоною, у межах якої присутня зона утрудненого водообміну, та виділено ділянку з дуже утрудненим водообміном. Найсприятливішими умовами для накопичення та утримування вуглеводнів у крейдових відкладах характеризується центральна її частина, розміщена поблизу Дашавського, Кадобнянського та Болохівського родовищ. Ділянки зі схожими характеристиками також виділяються в південно-східній піднасувній частині Зовнішньої зони.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-05-12

Як цитувати

Михайлів, І. Р., & Мазур, А. П. (2015). ГІДРОГЕОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВОД КРЕЙДОВИХ ВІДКЛАДІВ ЗОВНІШНЬОЇ ЗОНИ ПЕРЕДКАРПАТСЬКОГО ПРОГИНУ ЯК ОДИН ІЗ КРИТЕРІЇВ ЇХ НАФТОГАЗОНОСНОСТІ. Prospecting and Development of Oil and Gas Fields, (2(55), 7–18. вилучено із https://rrngr.nung.edu.ua/index.php/rrngr/article/view/17

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ НАФТОГАЗОВОЇ ГАЛУЗІ