ДОВГОВІЧНІСТЬ ТРУБНИХ КОЛОН ЗА СКЛАДНОГО НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ

Автор(и)

  • Р. В. Рачкевич ІФНТУНГ; 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15
  • В. І. Слободян ІФНТУНГ; 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15
  • В. М. Івасів ІФНТУНГ; 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15
  • В. І. Артим ІФНТУНГ; 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15

Ключові слова:

бурильна колона, еквівалентні напруження, довговічність.

Анотація

Метою статті є розроблення методу прогнозування довговічності трубних колон, враховуючи як нормальні, так і дотичні напруження в їх поперечному перерізі. Для розв’язання поставлених задач застосовували методи кінетичної теорії втоми та методи теорії міцності.
В результаті досліджень отримано трипараметричне рівняння кривої втоми, одним із аргументів якого є приведена до симетричного циклу навантажування величина еквівалентного напруження асиметричного циклу, що враховує як нормальну, так і дотичну компоненту внутрішніх зусиль у небезпечному перерізі.
Розрахунки свідчать, що зростання величини дотичних напружень у поперечному перерізі трубної колони при незмінному рівні нормальних, призводить до суттєвого зменшення довговічності. Так, для бурильних труб умовним діаметром 114 мм за величини нормального напруження 60 МПа втомна довговічність зменшується до дев’яти разів при зростанні дотичного напруження від 0 до 60 МПа. Обчислення, проведені для інших елементів бурильної колони, свідчать, що ця відмінність може сягати двадцяти п’яти разів.
Результати розрахунків також засвідчили, що вплив дотичних напружень на втомну довговічність менш відчутний на вищому рівні нормальних напружень. Так, при рівні нормального напруження 135 МПа у вже згаданому типорозмірі бурильних труб за того ж діапазону зміни дотичного напруження спостерігається зменшення довговічності до трьох разів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-30

Як цитувати

Рачкевич, Р. В., Слободян, В. І., Івасів, В. М., & Артим, В. І. (2016). ДОВГОВІЧНІСТЬ ТРУБНИХ КОЛОН ЗА СКЛАДНОГО НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ. Prospecting and Development of Oil and Gas Fields, (4(61), 25–33. вилучено із https://rrngr.nung.edu.ua/index.php/rrngr/article/view/180

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>