АНАЛІЗ, СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ ВАГОМОСТІ ФАКТОРІВ, ЩО СПРИЧИНЯЮТЬ НЕЯКІСНЕ КРІПЛЕННЯ ПОХИЛО-СКЕРОВАНИХ СВЕРДЛОВИН ТА БОКОВИХ СТВОЛІВ

Автор(и)

  • І. М. Ковбасюк ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (0342) 727137
  • О. Б. Марцинків ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (0342) 727137
  • М. І. Ковбасюк ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (0342) 727137
  • Б. О. Марцинків ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (0342) 727137

Ключові слова:

обсадні колони, пошкодження, текучість порід.

Анотація

Систематизовано причини неякісного кріплення похило-скерованих свердловин та бокових стволів з врахуванням результатів нових теоретичних, експериментальних та промислових досліджень. Пропонується випадки неякісного кріплення свердловин обсадними колонами розділити на дві групи: 1) пошкодження обсадних колон, 2) недопуск колон і неякісне стикування секцій. До кожної з груп віднесено відповідно види неякісного кріплення.
Запропоновано узагальнену класифікацію причин зім’яття обсадних колон, згідно якої основні з них об’єднані в дві групи: гірничо-геологічні та техніко-технологічні. Першоосновою причин зім’яття обсадних колон вважаються гірничо-геологічні фактори, основним з яких є текучість пластичних порід. Техніко-технологічні фактори вважаються вторинними, які полегшують або провокують прояв текучості порід, а також знижують опір обсадних труб деформуванню під дією зовнішнього тиску.
З метою оцінки вагомості впливу різних факторів, що спричиняють неякісне кріплення похилоскерованих свердловин та бокових стволів, запропоновано проводити багатофакторний аналіз з використанням теорії розпізнання об’єктів. На прикладі одного з родовищ розраховано вагомості і значення діагностичних коефіцієнтів для найбільш та найменш сприятливих умов з точки зору цілісності обсадних колон, виявлено основні причини їх пошкодження та запропоновано заходи з їх попередження.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-01-25

Як цитувати

Ковбасюк, І. М., Марцинків, О. Б., Ковбасюк, М. І., & Марцинків, Б. О. (2016). АНАЛІЗ, СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ ВАГОМОСТІ ФАКТОРІВ, ЩО СПРИЧИНЯЮТЬ НЕЯКІСНЕ КРІПЛЕННЯ ПОХИЛО-СКЕРОВАНИХ СВЕРДЛОВИН ТА БОКОВИХ СТВОЛІВ. Prospecting and Development of Oil and Gas Fields, (1(58), 52–59. вилучено із https://rrngr.nung.edu.ua/index.php/rrngr/article/view/106

Номер

Розділ

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА МЕТОДИ АНАЛІЗУ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають