ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОТЕКТОРА НАСОСНИХ ШТАНГ

Автор(и)

  • Я. Т. Федорович ІФНТУНГ; 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (03422) 42166
  • В. В. Михайлюк ІФНТУНГ; 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (03422) 42166
  • Р. О. Дейнега ІФНТУНГ; 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (03422) 42166
  • А. О. Воржеінова ІФНТУНГ; 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (03422) 42166

Ключові слова:

насосна штанга, насосно-компресорна труба, протектор, різьба, напруження, гідравлічний опір.

Анотація

Під час експлуатації свердловин штанговими насосними установками часто спостерігаються відмови свердловинного обладнання, особливо колон насосних штанг та колон насосно-компресорних труб. Найчастіше відмови колони насосних штанг відбуваються на викривлених ділянках свердловин внаслідок їх тертя до колони насосно-компресорних труб. У результаті спрацювання матеріалу зменшується поперечний переріз насосної штанги, що призводить до її обриву.
Для підвищення терміну експлуатації як колон насосних штанг, так і колон насосно-компресорних труб застосовуються спеціальні пристрої – протектори. Проаналізувавши існуючі конструкції протекторів, виявлено, що окрім захисту від спрацювання необхідною їх функцією повинна бути здатність амортизувати удари колони насосних штанг до колони насосно-компресорних труб.
З метою вирішення цієї проблеми запропоновано нову конструкцію протектора, що передбачає можливість амортизації за рахунок форми конструктивних елементів – пелюсток. З використанням імітаційного моделювання встановлено величину радіального зусилля, що може сприйматися пелюстками протектора, перевірено міцність різьбового з’єднання насосних штанг та визначено величину гідравлічних втрат під час руху флюїду у колоні насосно-компресорних труб у випадку використання протектора.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

0201-02-22

Як цитувати

Федорович, Я. Т., Михайлюк, В. В., Дейнега, Р. О., & Воржеінова, А. О. ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОТЕКТОРА НАСОСНИХ ШТАНГ. Prospecting and Development of Oil and Gas Fields, (1(62), 25–34. вилучено із https://rrngr.nung.edu.ua/index.php/rrngr/article/view/189

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>