Застосування індикаторних та геофізичних досліджень свердловин на родовищах, що розробляються з підтримуванням пластового тиску

Автор(и)

  • Д. Д. Федоришин ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (0342) 727121
  • Р. І. Нагорняк НДПІ ПАТ “Укрнафта”, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Північний Бульвар, 2, тел. (03422) 46011

Ключові слова:

свердловина, дослідження, індикатор, заводнення.

Анотація

Розробка родовищ шляхом заводнення є актуальним рішенням для більшості родовищ, що знаходяться на пізній стадії розробки, тому важливим питанням є вивчення шляхів обводнення, відслідковування руху флюїду в пласті та закономірності розповсюдження колекторів в межах родовища. Контроль за заводненням – одна з найскладніших проблем розробки родовищ. У статті розглядається застосування індикаторних та комплексних геофізичних досліджень свердловин з метою прийняття рішень з врегулювання розробки родовищ для подальшого підвищення ефективності вилучення вуглеводнів з покладів нафти і газу. За результатами комплексних геофізичних досліджень у експлуатаційних свердловинах можна зробити висновки про інтервали поступлення води, межу перерозподілу пластового флюїду та виявити способи врегулювання розробки того чи іншого пласта з метою підвищення нафтовіддачі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

1 Бойко В.С. Розробка та експлуатація нафтових родовищ: підручник / В.С. Бойко. – К.: ІСДО, 1995. – 496 с.
2 Итенберг С.С. Геофизические исследования в скважинах / С.С. Итенберг, Т.Д. Дахкильгов. – М.: Недра, 1982. – 351 с.
3 Комплексная технология трассерных исследований на обьектах нефтяной и газовой промишленности [электронный ресурс] / Режим доступа: http://www.sevcavnipigaz.ru/Chapters/ Repair/Technology/22.htm: ОАО «СевКавНИПИгаз».
4 Оценка региональных особенностей геологического и литологического строения продуктивных горизонтов, влияющих на преждевременный прорыв закачиваемых агентов в добывающие скважины на основе гидродинамических исследований месторождений ОАО «Самаранефтегаз» // Итоговый отчет. ООО «Новые Технологии-Сервис». – Самара. – 2006.
5 Технологія контролювання розповсюдження води від нагнітальних до видобувних свердловин індикаторним методом: СОУ 11.1- 00135390-054:2009. – НДПІ ВАТ “Укрнафта”, 2009. – 53 с.
6 Вивчення гідродинамічного зв’язку і швидкості фільтрації вод між нагнітальними і видобувними свердловинами родовищ НГВУ “Долинанафтогаз”, що розробляються з ППТ:
звіт про НТП / НДПІ ПАТ “Укрнафта”; кер. Дівончук А.І. – Івано-Франківськ, 2011. – 125 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-10-26

Як цитувати

Федоришин, Д. Д., & Нагорняк, Р. І. (2013). Застосування індикаторних та геофізичних досліджень свердловин на родовищах, що розробляються з підтримуванням пластового тиску. Prospecting and Development of Oil and Gas Fields, (3(48), 77–83. вилучено із https://rrngr.nung.edu.ua/index.php/rrngr/article/view/419

Номер

Розділ

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА МЕТОДИ АНАЛІЗУ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>