ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ МОЖЛИВОСТІ ОЦІНКИ ФАКТИЧНОГО СТАНУ МЕТАЛУ ЕЛЕМЕНТІВ НАФТОГАЗОВОГО ОБЛАДНАННЯ В ПРОЦЕСІ ЇХ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

Автор(и)

  • В. Д. Миндюк ІФНТУНГ; 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (0342) 506611

Ключові слова:

мікроструктура, співвідношення перліт/ферит, розмір зерна, неруйнівний контроль, фізико-механічні характеристики.

Анотація

Безпечна експлуатація нафтогазового обладнання залежить від фактичного стану металу. Проаналізовано особливості змін в  мікроструктурі металу та відповідні їм зміни деяких структурночутливих властивостей матеріалів металоконструкцій у процесі експлуатації. Встановлено основні фізичні параметри, що найбільше реагують на зміни в мікроструктурі металу та які доцільно піддавати контролю в процесі експлуатації елементів обладнання та конструкцій. Наведено методику та перелік технічних засобів для  експериментального дослідження можливості неруйнівного контролю фактичного стану металу конструкцій за результатами вимірювання їх фізичних параметрів. При цьому застосовувались методи та технічні засоби, що ґрунтуються на різних фізичних  принципах.
Для визначення наявності і характеру взаємозв’язку між параметрами мікроструктури і вибраними фізичними характеристиками було проведено графічний та кореляційний аналіз. Нелінійний характер зв’язку між параметрами структури і фізичними параметрами свідчить про доцільність комплексного застосування вказаних фізичних параметрів.
За результатами регресійного аналізу встановлено оптимальний комплекс фізичних параметрів, що найкраще корелюють з вибраними параметрами мікроструктури. 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-08

Як цитувати

Миндюк, В. Д. (2015). ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ МОЖЛИВОСТІ ОЦІНКИ ФАКТИЧНОГО СТАНУ МЕТАЛУ ЕЛЕМЕНТІВ НАФТОГАЗОВОГО ОБЛАДНАННЯ В ПРОЦЕСІ ЇХ ЕКСПЛУАТАЦІЇ. Prospecting and Development of Oil and Gas Fields, (3(56), 89–99. вилучено із https://rrngr.nung.edu.ua/index.php/rrngr/article/view/60

Номер

Розділ

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА МЕТОДИ АНАЛІЗУ