ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОЧИЩЕННЯ ГАЗОПРОВОДІВ ВІД РІДИННИХ ЗАБРУДНЕНЬ

Автор(и)

  • В. Я. Грудз
  • Н. Б. Слободян ПАТ “Івано-Франківськгаз”; 76010, м. Івано-Франківськ, вул. Ленкавського, 20, тел. (0342) 586274

DOI:

https://doi.org/10.31471/1993-9973-2019-2(71)-49-54

Ключові слова:

газопроводи, тиск, очисний поршень, підвищення ефективності, очищення трубопроводу, гідравлічний удар, газорідинна пробка

Анотація

У статті розглядаються сучасні методи підвищення ефективності очищення трубопровідного транспорту. Найбільш ефективним методом підвищення ефективності газопроводу є періодичне його очищення із застосуванням механічних очисних пристроїв. Причинами зниження ефективності є наявність рідини в порожнині трубопроводу, яка може перебувати у двох формах – високовязких смолистих відкладів та маловязких рідких відкладів. Відкладення зменшують площу поперечного перерізу і збільшують гідравлічний опір. Незалежно від конструкції очисного пристрою жоден з них не може повністю видалити рідинні забруднення. Проаналізовано причини виникнення перетоків через рухому границю, які призводять до погіршення якості очищення газопроводу. В момент зустрічі очисного поршня з пробкою рідинних забруднень у газопроводі виникає гідравлічний удар, внаслідок чого деформуються ущільнюючі елементи поршня, і частина рідини перетікає в запоршневий простір. Авторами встановлено, що підвищення ефективності очищення можна досягнути, знизивши величину підвищення тиску в результаті гідроудару, не знижуючи при цьому швидкості руху поршня. Запропоновано алгоритм підвищення ефективності очищення трубопроводу, що базується на зменшенні перетоків через рухому границю при витисненні рідини з трубопроводу очисним поршнем, шляхом аерації рідинної пробки. Досліджено вплив газового вмісту рідинної пробки на величину перетоків у просторі за поршнем. Побудовано математичну модель процесу, на основі реалізації якої встановлено закономірності коливання тиску в газорідинному середовищі. На основі проведених розрахунків побудовано графічні залежності зміни тиску у рідинній фазі від довжини пробки та величини тиску на поршень від газонасиченості рідинної пробки.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Kovalko M.P., Grudz V.Ya., Mihalkiv V.B ta in. Truboprovidnij transport gazu. Kyiv : ArenaEKO, 2002. 600 p.

Altshul A.A. Gidravlicheskie soprotivle-niya. M. : Nedra, 1970. 135 p.

Grudz V.Ya Isledovanie effektivnosti ochistnyh ustrojstv v gazoprovodah s peresechennym profilem trassy : diss. … kand. tehn. nauk. Ivano-Frankovsk, 1980. 140 p.

Zhidkovoj M.A. Perehodnye processy v magistralnyh gazoprovodah. Kiev : Naukova dumka, 1979. 255 p.

Grudz V.Ya. Issledovanie procesa produvki gazoprovodov mnogokratnym propuskom ochistnogo ustrojstva. Stroitelstvo truboprovodov. 1977. No 6. P. 15-16.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-06-25

Як цитувати

Грудз, В. Я., & Слободян, Н. Б. . (2019). ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОЧИЩЕННЯ ГАЗОПРОВОДІВ ВІД РІДИННИХ ЗАБРУДНЕНЬ. Prospecting and Development of Oil and Gas Fields, (2(71), 49–54. https://doi.org/10.31471/1993-9973-2019-2(71)-49-54

Номер

Розділ

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА МЕТОДИ АНАЛІЗУ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2 3 > >>