РОЗРОБЛЕННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ СТУПЕНЯ ПІДВИЩЕННЯ ТИСКУ В НАГНІТАЧІ ПРИРОДНОГО ГАЗУ

Автор(и)

  • В. П. Лісафін ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (0342) 727139
  • С. Ф. Федорчук ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, тел. (0342) 727139

Ключові слова:

компресорна станція, зведена характеристика нагнітача природного газу, ступінь підвищення тиску, зведена продуктивність, зведені оберти, режим роботи компресорної станції.

Анотація

Неможливість використання обчислювальної техніки при розрахунку режимів роботи компресорної станції магістрального газопроводу за допомогою класичних графічних характеристик ВНДІгазу вимагає необхідність використання аналітичних форм останніх. Проведено математичне моделювання процесу компримування газу в відцентровому нагнітачі компресорної станції з газотурбінним приводом. Досліджено залежності між ступенем підвищення тиску в нагнітачі від зведеної продуктивності та зведеної обертової частоти. На базі тричленної математичної моделі залежності ступеня підвищення тиску від зведеної продуктивності, яка побудована при номінальних значеннях зведених обертів, отримано універсальну модель, яка дає змогу обчислити ступінь підвищення тиску за будь-яких зведених обертів без складних перерахунків. Точність запропонованої моделі для найбільш поширених неповнонапірних та повнонапірних нагнітачів в діапазоні робочих зведених продуктивностей – не більша 2%, що не перевищує точності графічних побудов. Модель може бути використана при розрахунку режимів роботи компресорної станції.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-11-09

Як цитувати

Лісафін, В. П., & Федорчук, С. Ф. (2015). РОЗРОБЛЕННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ СТУПЕНЯ ПІДВИЩЕННЯ ТИСКУ В НАГНІТАЧІ ПРИРОДНОГО ГАЗУ. Prospecting and Development of Oil and Gas Fields, (4(57), 50–53. вилучено із https://rrngr.nung.edu.ua/index.php/rrngr/article/view/74

Номер

Розділ

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА МЕТОДИ АНАЛІЗУ